Web tasteatlas.com každým rokem o Vánocích zveřejňuje nejlepší jídla a národní kuchyně roku. Stejně tak tomu je letos. Autoři hodnocení píší: „Každoročně se najde řada naštvaných lidí a dokonce nám volají z různých ambasád. Naučili jsme se s tím žít.“

Web dále uvádí: „Nezajímá nás ´haute cuisine´ ani žádná velkolepá kuchyně… Jde nám pouze o jednoduchá tradiční jídla a místní suroviny. Je nám jedno, která země má více michelinských restaurací.“ Sto tisíc lidí po celém světě hodnotí během roku databází 15 tisíc jídel a pití z celého světa. Databáze se obměňuje, když se lidé ozvou s návrhem dalšího jídla a pití. Například porotci chtějí dle připomínek pro rok 2023 ještě lépe pokrýt Afriku. Systém dbá na to, aby se neprojevil přílišný nacionalismus a určité hlasy s hodnocení eliminuje. Na konci roku se vezme v úvahu průměr nejlépe hodnocených jídel v každé národní kuchyni. Sice se seznam nemusí někomu líbit, ale jde o hlasy skutečných lidí z celého světa. Proto autoři projektu na závěr píší: „Nezlobte se na nás. My jen počítáme hlasy. Veselé Vánoce lidi!“
Poznámka: Nejen na webu jídel, které byla ohodnocená, ale přímo na https://www.facebook.com/TasteAtlas/ najdete řadu zajímavých receptů.
Balkánské zápisky sledovaly, jak dopadl Balkán a konstatujme, že ve světové konkurenci si vedl velmi dobře, především díky tureckým a řeckým jídlům.
Mnohé asi naštvalo až 64. místo čevapů z mostarské čevabžinice Tima-Irna, nemluvě o 99. místu novosadské pljeskavice z Toster baru. Zklamaní jsou asi lidé ze Sarajeva, kteří určitě hlasovali pro svoje „Deset u pola“. Je to deset čevapů vložených s cibulí do půlky lepinje. Výraz v bývalé Jugoslávii zlidověl, když se dostal do srbského tv-seriálu „Složna braća“ a stal se také názvem a námětem filmu oscarového režiséra Denise Tanoviće.
Co se týče celkového pořadí, první místo zaujala italská kuchyně a řecká byla druhá. Turecká skončila celkově sedmá, chorvatská sedmnáctá a srbská pětadvacátá před českou na 27.místě. Bosenská je až na 38.místě.

Zde je seznam balkánských jídel podle pořadí jídel v soutěži webu tasteatlas.com (poznámka česká pečená kachna s knedlíkem skončila na 26. místě a svíčková je 86.)

POŘADÍ BALKÁNSKÝCH JÍDEL ZE STA Z CELÉHO SVĚTA

9.místo - Cag Kebab – Turecko
14. místo – Šiš Kebab – Turecko (obě jídla jsou z města Fethiye)
15. místo – Paidakia – Řecko (grilované jehněčí kotlety)
22. místo – Manti – Turecko (tradiční knedlíky plněné mletým mase a cibulí)
31. místo – Gyros – Řecko
36. místo – Giouvetsi (juvetsi, džuveč) – Řecko
39. místo – Iskender kebab – Turecko
41. místo – Bakalar – Řecko (treska, smažené kousky-předkrm s česnekovou omáčkou)
45. místo – Alinazik (lilkový) kebab – Turecko (grilovaný s česnekovo-jogurtovou omáčkou a doplněno kousky jehněčího)
48. místo - Döner kebab – Turecko (světově známý kebab, maso grilované svisle na jehle)
51. místo – Kokoretsi – Řecko (jehněčí a kozí špíz)
59. místo – Suvlaki – Řecko (kousky masa a někdy i zeleniny grilovaných na špízu)
61. místo – Plněné paprika nebo rajče – Řecko (dva typy – plněno rýží, mletým masem nebo zeleninou)
64. místo Čevabčići – Bosna a Hercegovina (příloha mimo cibule, kajmak nebo ajvar)
74. místo - Tantuni – Turecko (v tvrdé pšeničné kapse zabalené hovězí maso na plátky, ochucené kořením a bylinkami, obvykle vařené s cibulí a rajčaty)
75. místo - Hünkar Beğendi – Turecko (jehněčí guláš na krémovém pyré z pečeného lilku a rajčatovou omáčkou)
80. místo - Garbage Shish – Turecko (kebab – ražniči ze zbytků, odřezků masa z přípravy jiného jídla, maso se marinuje v olivovém oleji, oreganu a černém pepři)
81. místo – Adana kebab - Turecko (připravuje se z mletého jehněčího, které je hněteno spolu s česnekem, cibulí, paprikou a pálivým pepřem)
87. místo - Stifado – Řecko (guláš z velkého množství cibule, rajčat, vína nebo octa a někdy česneku. Vše je s dušeným masem všeho druhu a přidávají se i houby)
92. místo – Sarma – Turecko (mleté maso, rýže a typický obal obvykle zahrnuje vinnou révu, zelí, listy kysaného zelí nebo mangold)
98. místo – Smažené kalamary – Řecko (chobotnicové kroužky a chapadla, které jsou ochuceny, obalené v mouce a smaženy dozlatova)
99. místo – Pleskavica – Srbsko (placička vyrobená z mletého nebo taženého hovězího, vepřového a telecího masa nebo kombinace těchto tří s přidáním vybraných koření a vše je přelito kajmakem).